توسعه فردی

نحوه ساختن عادت‌های خوب برای موفقیت و توسعه فردی

عادت‌های خوب

ما برای دستیابی به موفقیت باید سبک زندگی جدیدی برای خود طراحی کنیم. یکی از روش‌های طراحی موفقیت ساختن عادت‌های خوب است. عادت‌ها به عنوان رفتار‌های تکراری که معمولاً بدون فکر انجام می‌شوند نقش مهمی در تشکیل شخصیت ما دارند. در این مقاله به اختصار به بررسی عوامل محیطی در ساختن عادات، اهمیت ایجاد روتین‌های روزانه و پاداش‌های مثبت برای تشویق به عمل می‌پردازیم. همچنین، ماتریس آیزنهاور را به عنوان یک ابزار قدرتمند در انجام کار‌های مهم و تحقق اهداف بررسی خواهیم کرد.

محیط خود را طراحی کنید

برخی از عوامل محیطی مانند افراد، محیط اطراف، فضای کاری یا آموزشی و حتی فناوری می‌توانند به شکل بسیار قوی در ساختن یا شکل‌دهی عادت‌های فردی تأثیرگذار باشند. شما می‌توانید محیط خود را به شکلی طراحی کنید تا انجام رفتار‌های بد را دشوار و انجام رفتار‌های مثبت را آسان‌تر کند. برای مثال عادت تماشای تلویزیون تا دیروقت را با مطالعه کتاب جایگزین کنید. کنترل تلویزیون را جایی قرار دهید تا دسترسی به آن آسان نباشد، باطری‌های آن را خارج کنید و در جایی دور از دسترس قرار دهید و به جای آن کتاب و مداد را نزدیک مبل و جلوی دیدتان قرار دهید. عادت‌های خوب می‌توانند به مرور جایگزین عادت های مخرب شوند.

برای خود پاداش در نظر بگیرید

مغز انسان به شکلی طراحی شده که ارزش بیشتری برای فعالیت‌های لذت بخش قائل می‌شود و اگر عملی لذت بخش نباشد آن رفتار به عنوان رفتاری بیهوده شناسایی شده و در بایگانی ذهنتان ذخیره خواهد شد. سعی کنید برای ایجاد عادت‌های خوب، پاداشی لذت بخش در انتهای آن قرار دهید تا ذهن آماده ذخیره رفتارتان شود و بتواند شما را برای تکرار آن آماده کند. این پاداش می‌تواند شامل چیز‌هایی از قبیل تفریح، خرید، یا حتی اعتبار به خود برای دستاورد‌های کوچک باشد.

استثنا قائل نشوید و نه گفتن به خودتان را یاد بگیرید

روتین‌های روزانه مهمترین پایه‌ها برای ساختن عادت‌های خوب است. سعی کنید آن‌ها را به صورت منظم تکرار کنید. جمله “فقط این یک بار” را از دایره لغات زندگی‌تان حذف کنید، به هیچ وجه استثنا قائل نشوید. اگر قرار است شیرینی خامه‌ای نخورید تکلیف خودتان را روشن کنید به خود قول دهید چه در خانه و چه در محل‌کار و چه در مهمانی به هیچ وجه این‌کار را نمی‌کنید. ایجاد یک ساختار فکری و زمانی ثابت برای روز‌ها و هفته‌ها، فرد را قادر می‌سازد تا به راحتی عادت‌های خوب خود را در زندگی روزمره‌اش اجرا کند.
کلیتون ‌ام کریستنسن استاد مدیریت دانشگاه هاروارد می‌گوید انجام صد درصد تعهدات بسیار آسان‌تر از انجام 98 درصد آن‌ها است. چون دائماً باید از خود سؤال کنید آیا زیر پا گذاشتن قواعدی که برای خودم تعیین کرده‌ام ارزش‌اش را دارد یا خیر؟ بودن در این شرایط اراده شما را مکرراً در بوته آزمایش قرار می‌دهد و این خود باعث تضعیف عزت‌نفس و کاهش انرژی‌تان می‌شود.

کار‌های پراهمیت و اولویت‌دار را بشناسید

ماتریس آیزنهاور یک ابزار مدیریت زمان است که توسط دانشمند و فیلسوف آلمانی، کارل آیزنهاور ابداع شده است.این ماتریس به فرد کمک می‌کند تا اولویت‌ها و اهداف خود را مشخص کند و وظایف را بر اساس اهمیت و فوریت طبقه‌بندی کندا.ین ابزار مستقیماً در ایجاد عادت به کار نمی‌رود اما می‌تواند در انتخاب و اجرای وظایف مهم و مرتبط با اهداف کمک مؤثری باشد.

در این روش اولویت ها و اهداف مان را به چهار بخش تقسیم می‌شود:

۱- کار‌های مهم و فوری:

کاهش وزن به دلیل ابتلا به بیماری دیابت، ارائه یک گزارش مهم به مدیر، غذا دادن به فرزند، تعمیر رادیاتور منزل.

۲- کار‌های غیرمهم و فوری:

رفتن به یک مهمانی که دوستتان دعوت کرده است. حضور در جلسه‌ای که به حضور اجباری شما نیاز نیست. ( فعالیت در این بخش باعث کاهش کارایی شما و هدر رفتن زمان‌تان می‌شود)

۳- کار‌های غیرمهم و غیرفوری:

حضور در شبکه‌های اجتماعی، تماشای تلویزیون، چرخیدن در اینترنت (حضور شما در این وضعیت نشان‌دهنده این است که در زندگی به آرامی در حال سقوط هستید)

۴- کار‌های مهم و غیرفوری:

مثل مطالعه کتاب، ورزش کردن، خوردن غذای سالم (فعالیت‌هایی که موفقیت شما را در آینده تضمین می‌کند و دست آورد‌های ماندگاری به جا می‌گذارد.)

ساختن عادت‌های خوب یکی از عوامل مهم و مؤثر برای توسعه فردی و دستیابی به موفقیت در زندگی است. عوامل محیطی، اهداف مشخص، پاداش‌ها، تعهدات شخصی و استفاده از ابزار‌هایی مانند ماتریس آیزنهاور، می‌توانند در ساختن عادت‌های مفید و داشتن یک زندگی موفق و پربار کمک کنند.

نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up